Lampen Er zijn 6 producten

Toont 1 - 6 van de 6 items

Lampen Er zijn 6 producten

Onze Fairtrade vintage collectie wordt zorgvuldig verzameld en bij elkaar gebracht bij een kleine werkplaats in Jodhpur, India. Hier gaan gespecialiseerde werknemers de oude producten herstellen en repareren op een zo authentiek mogelijke wijze. Daarna volgt het proces van schoonmaken, waxen, cleanen, labelen en als laatste inpakken en dit allemaal volgensde Fairtrade principes. Deze authentiek oude producten zijn allemaal tussen de 30-100 jaar oud en zijn, zoals u zult begrijpen, allemaal unieke exemplaren die alleen decoratief gebruikt kunnen worden.


Wat is sheesham hout?
Sheesham is een Indische hardhout met prachtige natuurlijke nerven. De fijne nerf en vlamtekeningen met wisselende kleurschakeringen zijn typische kenmerken van dit hout en zorgen voor een unieke uitstraling. Het is een duurzame loofhoutsoort.

De meubels zijn ambachtelijk vervaardigd van tropisch sheesham hout, ook wel Indische palissander genoemd. Andere benamingen zijn Shisham en Rozenhout. De boom groeit langs rivieren in een relatief warme omgeving, maar is ook bestand tegen vorst. De sheesham boom is na 15 jaar volgroeid.

Natuurproduct
Sheesham is zeer dicht hout en kan daarom wel tegen een stootje. Het hout ‘leeft’ dus zet uit of krimpt bij verandering van temperatuur. Het is echter niet geschikt als buitenhout en verdraagt geen extreme temperatuur en vochtigheid. Onze leveranciers maken de duurzame eco meubels met de hand, dus de producten kunnen onderling iets van elkaar verschillen.

Herkomst Sheesham bomen
Sheesham hout komt uit plantages in Uttar Pradesh, Haryana en Punjab. Dit zijn (deel)staten in het noorden van India. Onze leverancier haalt het hout direct uit de bossen die in beheer zijn van de Indiase overheid. Bij elke vrachtwagen met hout levert de overheid een certificaat, als bewijs dat het hout daar vandaan komt. Voor elke boom die gekapt wordt, plant onze leverancier twee nieuwe bomen terug.

Het proces
Als de boom gekapt is, gaat hij naar een zagerij. Daarna wordt het hout in planken gesneden. De leverancier in Jaipur droogt het hout en maakt het vrij van termieten. Als het hout de juiste vochtigheidsgraad heeft, wordt het opgeslagen in een warenhuis. Timmerlieden maken het meubelstuk en schuren het hout. Daarna wordt het meubelstuk helemaal afgewerkt.
Dit hele proces wordt door managers gemonitord door het gebruik van Chain of Custody (controleketen). De kwaliteit wordt tijdens dit proces drie keer gecontroleerd. Tot slot worden de meubels onder toezicht ingepakt en ingeladen in de container. De douaneambtenaar verzegelt de container. Vanaf de haven duurt het ongeveer 21 dagen voordat de container in Nederland aankomt.

Hoe onderhoud ik sheesham houten meubelen?
- Plaats uw meubelstuk niet direct tegen de verwarming of een andere warmtebron om scheuren te voorkomen.
- Vermijd direct zonlicht om uitzetten, krimpen, scheuren en vervagen van het hout tegen te gaan.
- Gebruik geen lak, wax of polijstmiddel op de meubels.
- Het is normaal dat het hout licht krimpt of uitzet bij een wisselende temperatuur, maar vermijdt extreme temperaturen.
- Veeg vloeistoffen onmiddellijk weg met een zachte, licht vochtige doek in de richting van de houtnerf.
- Zitten er toch vlekken op uw meubelstuk? Gebruik licht schuurpapier en beweeg in de richting van de houtnerf.
- Onregelmatigheden en afwijkingen in de kleur zijn onderdeel van het natuurlijke voorkomen van hout. Hout ademt en beweegt, dat is volkomen natuurlijk.